Zimmermuseum Lier

 

Heropening museum

Door de Coronamaatregelen zijn er enkele nieuwe regels van toepassing bij de heropening van het museum.

Reserveer hier uw museumbezoek

 

Louis Zimmer

Louis Zimmer werd geboren te Lier op 8 september 1888 en overleed er op 12 december 1970. Hij was uurwerkmaker, autodidact in de astronomie en realisator van drie wereldberoemde werken: de Jubelklok, de Astronomische Studio en de Astronomische Wonderklok. In juni 1970 werd hij ereburger van de stad Lier. 

De Toren

In de toren zijn sinds 1930 de Jubelklok en de Astronomische Studio ondergebracht.
De oorspronkelijke toren dateert uit de 13e eeuw en werd toen Corneliustoren genoemd. Hij maakte deel uit van de verdedigingsgordel rond de stad.

Om 12 uur ’s middags verschijnen in de zijgevel bekende personages uit de nationale en Lierse geschiedenis van 1830 tot 1930.   Deze carrousel kan thans ook op elk ogenblik via afstandbesturing in werking worden gesteld.

 

Carrousel

Op de eerste verdieping zien wij de Astronomische Studio met een planetarium en een draaiend hemelgewelf dat het noordelijk halfrond voorstelt. Op de tweede verdieping is het mechanisme ondergebracht van de ”moederklok”. Dit gangwerk is zodanig opgevat dat elke zes seconden alle onderdelen van de Jubelklok en de Astronomische Studio in beweging gebracht worden. De Jubelklok met Astronomische Studio tellen samen 75 wijzerplaten.

Het paviljoen …

 

Paviljoen Zimmermuseum

Dit gebouw werd in 1960 door het stadsbestuur opgericht om er de Wonderklok in onder te brengen.
De Wonderklok werd door Louis Zimmer gebouwd voor de wereldtentoonstelling te Brussel in 1935.
In 1938 werd de klok naar de Verenigde Staten verscheept voor de World Fair in New York.

De constructie is 4,87 m hoog, weegt 2041 kg en heeft 93 wijzerplaten en 14 automaten.

Zaal Zimmermuseum

In het paviljoen bevinden zich een aantal kleinere klokken van de meester en tevens een overzicht van zijn werktuigen. Ook worden van de periode na Zimmer enkele merkwaardige moderne uurwerken getoond. Een werk van kunstsmid Lodewijk Van Boeckel siert de inkomhal.

 

De Zimmer

Sinds mei 2018 werd het Zimmertorencomplex uitgebreid met een nieuwe tentoonstellingsruimte in het Schippershuis waar je ook terecht kan voor een hapje en een drankje in de schaduw van de Zimmertoren aan de oevers van de Nete. Alle informatie kan je nalezen op de website van De Zimmer.