WEB FRONT SEP2021 005

Zimmerprijs

Gevolggevend aan de wens van Louis Zimmer om bij te dragen tot de ontwikkeling van de jeugd en vooral het stimuleren van de leergierigheid heeft het Koninklijk Zimmertorencomité Lier vzw besloten om, in nauwe samenwerking met de schooldirecties in en rond Lier, een jaarlijkse wedstrijd in te richten voor het stimuleren en belonen van verdienstelijke studenten.

Dit initiatief, dat gestart is in 2007, heeft de bedoeling om meer aandacht te schenken aan de activiteiten en resultaten van de opkomende generatie. Ze hoopt deze doelstelling te realiseren met het inrichten van deze wedstrijd die moet gezien worden als een aanmoediging voor de studenten van de derde graad van het secundair onderwijs, zowel ASO, TSO, BSO, KSO als BuSO.

Deze wedstrijd beperkt zich voorlopig tot de scholen van de regio Lier, meer bepaald: Lier, Berlaar, Boechout, Heist-op-den-Berg, Hove, Nijlen, Duffel, Kontich en Zandhoven. De uitnodigingen tot deelname worden jaarlijks, samen met het reglement van de wedstrijd, toegestuurd aan de scholen. Voor de uitreiking van de prijzen wordt elk jaar een academische zitting georganiseerd die telkens plaats heeft in een andere school.

De in te dienen werken of projecten maken deel uit van het basis opleidingspakket binnen de school en betekenen dus geen extra werk voor de studenten.

Elk jaar worden elf prijzen gaande van 125 tot 400 euro toegekend. Zowel theoretische als praktische werken komen in aanmerking en ze mogen individueel of in groep gerealiseerd worden.

5ddb255c e83f 11e9 8a8e 00135eabceef web translate 0 0 scale 0.22615665 0.22615665 1
ICON ZIMMERTOREN 002

Hoeveel keer luidt de kleine klok vooraleer het uur slaat?

Weet jij het antwoord op deze vraag?

ANTWOORD

Bij het 1ste kwartier slaan de drie meest linkse figuren in de zijgevel opeenvolgend 1 maal, dit doen ze 2 maal op het halfuur, 3 maal bij het 3de kwartier en vier maal op het uur. Vervolgens slaat de meest rechtse figuur (meneerke Pirroen) het aantal uurslagen.

Vier keer is dan ook het juiste antwoord.
ICONEN WEETJES APR2022 002

Wat deed het Zimmertorencomité met het "MyLight"-monument?

Weet jij het antwoord op deze vraag?

ANTWOORD

Het MyLight-monument van Lierenaar Ronald Mariën staat op "den tand" aan de Sionsite. Het Zimmertorencomité zorgde ervoor dat het ook de functie van zonnewijzer kreeg.

Het stalen kunstwerk is ook een zonnewijzer